Dutch Oven

Genieten van het buitenleven en lekker buiten koken met een Dutch OvenP1050885

Op een mooie dag in de tuin heb je vaak geen zin om naar binnen te gaan om te koken. Net als die stralende dag op de camping in Frankrijk, vreselijk om dan die warme caravan in te moeten om het eten te bereiden. Naast de BBQ en de skottelbraai kennen helaas maar weinig mensen de mogelijkheid van de Dutch Oven. Toch biedt deze pan veel mogelijkheden.

Ben jij die persoon, die graag bakt maar weinig tijd heeft. En.. op vakantie – als je alle tijd hebt voor je hobby – is er geen oven in de buurt. In de Dutch oven kun je bijna overal waar je wilt je appeltaart bakken, cupcakes & koekjes bakken en ook heerlijk vers brood maken. dutch oven transparant

De Dutch Oven is een gietijzeren pan op pootjes, een hengsel én een deksel met opstaande rand. Je kunt deze pan buiten gebruiken boven het houtvuur of met houtskool(briquetten). Bij Beidehandjes gebruiken we meestal houtskoolbriqetten om de gerechten te bereiden. Overal waar het dus is toegestaan om (veilig) houtskoolbriketten te gebruiken, kun je ook de Dutch oven gebruiken.

Aan het eind van de zonnige stranddag een heerlijke zelfgemaakte stoofschotel eten, op de camping je eigen kruimeltaart bakken en tijdens het kanoën even aanleggen bij een dagrecreatieterrein om samen pizza te eten. Allemaal mogelijkheden, die met de Dutch Oven werkelijkheid kunnen worden. De Dutch Oven is ook ideaal voor mensen met een voedselallergie. Met de Dutch oven bak je bijvoorbeeld je eigen glutenvrije brood, waar je maar bent.

Kortom de Dutch Oven biedt je de mogelijkheid om enerzijds te genieten van het buitenleven en anderzijds heerlijk samen te koken, bakken, frituren of stoven. Wil je eens kennis maken met een Dutch Oven en ermee koken of bakken: dat kan – vraag een workshop aan bij Beidehandjes! Deze workshop kan gegeven worden op de locatie van Beidehandjes in Assen, maar ook op een door jou gekozen locatie (de camping, je achtertuin of een dagrecreatieterrein bv). Deze workshop is ook heel geschikt voor een familiedag of een bijzondere verjaardag: eerst samen koken en daarna gezamenlijk genieten van het buffet. Zo heb je workshop én maaltijd ineen! Er kunnen maximaal 50 personen tegelijk aan deze workshop meedoen.

GENIET VAN HET BUITENLEVEN EN KOOK MET EEN DUTCH OVEN.

Wat is dat voor een pan: de Dutch Oven?

Hoewel de pan de Dutch Oven heet, is deze “Nederlandse oven” in Nederland zelf nog redelijk onbekend. Over de geschiedenis van de pan bestaan verschillende verhalen, maar het is een feit dat de pan veel werd gebruikt in Amerika bij de trek naar het wilde westen. Omdat de Dutch Oven veelzijdig kan worden gebruikt, relatief weinig onderhoud vergt en lang meegaat was dit de ideale pan om mee te nemen.
DO meeting amerikaLater gebruikten ook de cowboys de pan: ’s morgens werd het vlees aangebraden, groentes toegevoegd en vervolgens werd de pan met wat kooltjes in de grond begraven; ’s avonds bij terugkomst was het eten warm en gaar. In Amerika wordt de pan nog steeds veel gebruikt. Er zijn daar zelfs verschillende Dutch Ovenverenigingen en er worden Dutch Ovenwedstrijden gehouden.

De Dutch Oven is een gietijzeren pan (al bestaat er wel een aluminium versie). De pan heeft een hengsel waarmee het aan een driepoot boven een kampvuur gehangen kan worden, maar ook pootjes zodat hij rechtstreeks in het vuur of op houtskoolbriketten kan worden gezet. Het deksel heeft een opstaande rand, waar je houtskool/briketten op kunt leggen. Door die mogelijkheid is de pan ook als oven te gebruiken. Verder is de pan vrij strak en recht van vorm. Het deksel van de pan kan omgekeerd worden gebruikt als bakpan of koekenpan.  De Dutch oven kan thuis ook gewoon in de oven gebruikt worden, zoals elke gietijzeren pan.
Andere gietijzeren pannen, zoals de heksenketels, Hongaarse goulashpotten en Afrikaanse potjies hebben – door hun vorm en uiterlijk – niet dezelfde mogelijkheden als een Dutch Oven.

DO stapelGietijzeren pannen worden niet afgewassen, omdat het zeepsop in de poriën van het gietijzer kan gaan zitten en zó het eten een onaangename smaak geven. De pannen worden na gebruik schoon geschraapt, even gedroogd  en dan licht ingevet met olie, waarna ze weer klaar zijn voor gebruik. Hoe ouder de pan, hoe lekkerder het eten smaakt. Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee. Zelfs als de pan – door slecht onderhoud – is gaan roesten, kan deze worden behandeld om ‘m weer te kunnen gebruiken. Laat de pan echter nooit vallen, want gietijzer kan door de val breken.

Workshops

Door middel van workshops wil Beidehandjes meer mensen kennis laten maken met de Dutch oven en zijn vele toepassingen. Elke workshop wordt in overleg met de deelnemers ingevuld: denk hierbij bijvoorbeeld aan brood bakken, Italiaanse recepten bereiden, stoofschotel maken of cake bakken. In principe wordt gewerkt met houtskoolbriquetten (dus niet boven open vuur).

DO KokenDe workshops worden gehouden in de frisse buitenlucht, namelijk in de tuin. Bij regen is er een overkapping en – zonodig – een partytent, waaronder gewerkt wordt.
In de workshop wordt het gebruik van de Dutch Oven uitgelegd, waarna de cursisten zelf aan de slag gaan om een gerecht te bereiden in de Dutch Oven. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van verse producten. Daarna wordt het gerecht samen opgegeten of verdeeld en mee naar huis genomen. De deelnemers krijgen de recepten mee naar huis.

De Dutch Oven bij mij thuis op de briketten. Kan dat?

Ja hoor, dat kan. Workshops met de Dutch oven kunnen prima gegeven worden op (familie)reünies op locatie, op campings, op een dagrecreatieterrein, op het strand, op een verjaardagsfeestje of als teambuildingsactiviteit voor een bedrijf.  In de grootste pan kan een gerecht voor zo’n 35 personen worden gemaakt. Er zijn meerdere pannen aanwezig, dus voor maximaal 50 personen kan wel worden gekookt !
Eventueel kan Harriët – op jouw locatie – ook een gerecht voor jou/jullie bereiden, zodat – na jullie activiteit – het eten klaar is.
Bij “Beidehandjes” is veel mogelijk, dus mail je wensen en ontvang een offerte. Meer info hierover kun je lezen bij “Op locatie”.

DO buffet

DO tomatensaus DO appelflap 10cm DO groente DO pizza

 HET HELE JAAR DOOR LEKKER BUITEN KOKEN EN BAKKEN

Do DO quickstarter  P1030375